Liepajas Dzintars
'Libavský jantar' je odrůda původem z Lotyšska, při jejímž šlechtění byla mj. použita i stará známá odrůda Čabaňská perla. Od ní Jantar podědil ranost i muškátovou příchuť. V mé kolekci patří k nejranějším odrůdám, dozrává u mne přibližně od poloviny srpna. Velmi příjemná je muškátová chuť, ovšem hrozny i bobule jsou spíše drobnější, blížící se velikostí moštovým odrůdám. Semena jsou malá, v ústech nezřetelná.
Jantar mi svým vzhledem i chutí Čabaňskou perlu, muškátovou princeznu, velmi připomíná. Mívali jsme ji kdysi na zdi rodinného domu v Brně, kam ji za první republiky vysadil můj praděda a kterou se mi bohužel nepodařilo zachránit, neb padla za oběť stavebním úpravám domu. Takže mám v Jantaru jakousi vzpomínku na mládí a na doby když jsem v tomto městě študýroval.
Při svém prvém hodnocení, které jsem zde zveřejnil v roce 2015, jsem tuto lotyšskou odrůdu neprávem pohanil. Nelíbila se mi tenkrát rozměklá struktura její dužiny. Ovšem to byla pravděpodobně jen výjimečná sezónní záležitost, zapříčiněná extrémně suchým létem 2015. Od té doby si již stěžovat nemohu, dužina je v pořádku, příjemná, středně tuhá až lehce chruplavá. Takže se Jantaru musím za tuto prvotní pohanu hlasitě omluvit. A naopak mu chci vyjádřit svůj vděk, hlavně za jeho ranost, protože bývá jedním z prvních "k zobání". A to se cení!
(aktualizace 10/17)